NIET IN OPDRACHT VAN DE DUITSERS

Jerry Gerrit Meents

Een paar dagen geleden heb ik een artikel gevonden dat was gepubliseerd op maandag 5 augustus 2009 in het Parool.
Het artikel: "Zo geslepen waren de Duitsers dus in de Oorlog".
Het gaat over de geschilderde nummers op de huizen in Amsterdam. Die nummers waren niet in opdracht van de Duitsers gedaan, maar om door de verduistering. De gewone nummerbordjes waren niet goed te zien. Sommigen mensen hebben zelf de nummers geschilderd en anderen hebben het laten doen. Witte nummers waren goedkoper dan de fluoriserende geschilderde nummers. De nummers hadden niets te maken met het weghalen van de Joodse mensen. Het is ook niet waar dat de nummers er waren om elkaar te waarschuwen als er een Duitse patrouille bezig was om een woning te doorzoeken. Een doorzoeking van een woning werd gedaan door de SD en of de Gestapo.
Ook liepen er geen Duitsers op de platte daken, om wacht te houden of om de verduistering te controleren. In het begin van de bezetting hebben mannen van de luchtbeschermingsdienst dat wel gedaan in buurten waar platte daken waren. Maar omdat de meeste wijken in Amsterdam geen plat dak hadden is men er voor het einde van 1940 mee gestopt.
Sorry voor mijn Nederlands, maar ik ben al 53 jaar weg uit Nederland.
Ben geboren in Amsterdam in 1930, heb gewoond in de Valkenburgerstraat, (ook genoemd Marken) Koestraat, (ook genoemd Bovine Boulevard) Lange Houtstraat (op Vlooienburg) en de Danie Theronstraat in de Transvaalbuurt.Deel dit artikel nu met uw vrienden